Aleksandra Milunović Petrović

mr psiholog, telesni psihoterapeut, trener spiritualne tehnologije

Ako želite uvek možete naći bar malo vremena za sebe


peace-of-mind-349815_1280Ako želite uvek možete naći bar malo vremena za sebe. Poklonite pažnju sebi i svom telu, osetite ga, osvestite koliko možete. Postoje brojni načini da uspostavite bolji kontakt sa sobom. Uz to, možete da se relaksirate i otpustite stres u vašem telu i umu.
Udobno se smestite, ležeći na leđima ili sedeći u udobnoj fotelji. Dobro dođe tiha, opuštajuća muzika ili ako ste u prirodi, prepustite se njenim zvucima. Dišite lagano, na način na koji to obično radite. Prebacite pažnju najpre na svoja stopala. Da li su ona topla ili hladna? Da li primećujute napetost? Fokusirajte se na tu oblast, ako ste primetili da postoji hladnoća, nelagodnost…, “budite” sa tim delom tela neko vreme, a potom ga blago promrdajte. Prebacite se na više delove tela – listovi, kolena, butine, karlica, stomak, grudi, leđa, ruke, vrat, usne, oči – i primenite isto. Ako vas povremeno “ometaju” razne misli, konstatujte ih, pustite da “odu” i vratite se osećajima svog tela.
Ovo je jedan od brojnih načina kako da se povežete sa sobom i stvarno budete u “svojoj koži”. U posvećenom radu na sebi razvijate posebno unutrašnje čulo, svog unutrašnjeg mudraca, koji će uvek znati šta je najbolje za vas u datom trenutku. To je dug i složen put, ali da bi ste njime koračali, morate najpre da napravite prve korake.

Have any Question or Comment?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.