Aleksandra Milunović Petrović

mr psiholog, telesni psihoterapeut, trener spiritualne tehnologije

Darovanje (ljubavi) samom sebi


Sokrat kaže: ‘Upoznaj sebe’. Buda kaže: ‘Voli sebe’. Buda je daleko istinitiji, jer dok ne zavolite sebe nikada nećete upoznati sebe – spoznaja dolazi tek kasnije, ljubav priprema teren. Ljubav je mogućnost da upoznate sebe. (Osho)

Ima tako teških trenutaka u našim životima. ‘Nesreća nikada ne ide sama.’ Problemi se gomilaju, ili smo neraspoloženi ili preokupirani nezgodnim životnim temama. Takve drame se dešavaju i sastavni su deo naših života.
Ako bežiš, sačekaju negde “iza ćoška”, vrebaju. Treba rešavati stvari. Jedno po jedno.  Što   više aktivno uranjamo u suštinu naših nedaća, možemo očekivati bolje ishode.
Činjenica je da je lakše reći ili napisati, nego učiniti. Lako je biti heroj za tuđu bitku. Lako je biti kukavica na sopstvenom bojnom polju.
Jedan od načina da se ‘ohladi’ glava jeste – odvojiti par minuta za sebe i jačanje telesne svesnosti uz lagano disanje.
flowers-871555_1920Još jedan dobar način je pokloniti sebi neku sitnicu na dar. Uberi ili kupi sebi, recimo neki cvet.
Dar ne služi da probleme potopiš kako bi ih sklonio sa vidika i ignorisao svoju aktuelnu dramu. Kada dobijemo dar od srca, radujemo mu se, uživamo. Ima posebnu notu i bliskost jer je upućen samom sebi.
To je čin poštovanja sebe. Nije narcizam. Nije ni bezvezni, isprazni ritual. Stvar je posvećenosti i ljubavi koju šalješ sebi. Trenutak vrlo intimne razmene, komunikacije.
Uživanje u darovanju sebi samoj može da te suoči sa velikim snagama koje poseduješ, da te ohrabri da zauzmeš aktivan stav u suočavanju sa nedaćama. Sa pozicije nekog ko voli i poštuje sebe, spontano pristižu sveže i nove ideje, postrojavanje resursa, ličnih, porodičnih ili kolektivnih sistema zaštite i delovanja u teškim trenucima.
Tako i kompletiraš životnu sliku, podigneš položen novčić i vidiš da ima dve strane.

Have any Question or Comment?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.