Aleksandra Milunović Petrović

mr psiholog, telesni psihoterapeut, trener spiritualne tehnologije

Muški i Ženski tip


512px-Duverger_HopscotchBilo kog da smo pola, u našoj ličnosti postoje neka svojstva onog suprotnog (animus i anima). To je zato što su našem razvoju prisutne značajne osobe oba pola i mi usvajamo odlike oba tipa.
Autorka Gilligan na sledeći način razlikuje ove tipove: muška logika se zasniva na pravdi i pravu, a ženska na relacijama, brizi i odgovornosti. Muškarci teže ka društvu, žene teže ka zajednici. Muškarci se bave pravilima, žene povezivanjem. Muškarci gledaju, žene dodiruju.
Mali dečak i devojčica se igraju; dečak kaže: „Hajde da se igramo gusara!“ Devojčica kaže: „Hajde da se igramo kao da smo prve komšije“. Dečak kaže; „Ne, želim da se igram gusara!“ „OK, igraćemo se gusara koji žive u susedstvu“.
Ako dečak ispada iz igre dečaka zbog pravila i počne da plače, sledeće su reakcije: dečaci će stojati nepomično, dok dete ne prestane da plače; neće ga vratiti u igru, nakon svega, pravilo je pravilo. Devojčice koje prate igru, reći će: “Ma daj, pružite mu drugu šansu”. Devojčica ga vidi da plače i želi da pomogne, da se poveže, da isceljuje. Ovo pak dečake dovodi do ludila.
Dečaci će da povrede osećanja da bi sačuvali pravila; devojčice će prekršiti pravila da bi sačuvale osećanja.

Have any Question or Comment?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.