Aleksandra Milunović Petrović

mr psiholog, telesni psihoterapeut, trener spiritualne tehnologije

Nežno prema sebi


Tehnike relaksacije, meditacija i/ili telesne svesnosti, vođene fantazije… su proverene i efikasne tehnike kojima možemo da smanjimo ili uklonimo stres, uznemirenost ili zabrinutost.

Postoje i drugi aktivni pristupi koji mogu na vrlo lep i nežan način da nas “izvedu” iz kruga briga. Za sve to, uvek je potrebna naša dobra volja i malo napora. Ako trenutno nemamo mogućnosti da skoknemo do stvarno divlje prirode i potpuno razbudimo i otvorimo svoja čula za predivne boje, zvuke, mirise, sve to možemo uraditi i u svom životnom ili radnom prostoru.

Možemo okružiti sebe slikom ili bojama koje nam prijaju podižu raspoloženje ili prizivaju lepa sećanja. Pretraživanje tvoje galerija slika, može biti odlično rešenje. Zapravo moguće je da se pokrenu sećanja na trenutke kada ste se fotografisali, a onda dopustite i da se ta sećanja polako probude i u vašem telu. Ne zaboraviti, koliko dobro da vaš um pamti, telo ima veću memoriju. Dopusti svom telu da se seti lepih trenutaka.

Možda si osoba koja snažno reaguje na mirise. Mirišljava sveća, eterična ulja, tamjan, mirisni štapići, pa i omiljeni parfem…  Uključi se u istraživanje toga šta ti prija i uživaj.

Koliko ti je važan dodir? Da li uživaš u dodiru i zagrljaju sa ljudima? Ne zaboravimo kućne ljubimce. Dodir nežne tkanine, glatkog i hladnjikavog kamena…

Postoje i sjajne mindfulness meditacije vezane za hranu i piće. Koji je tvoj omiljeni ukus i da li možeš sasvim lagano to da konzumiraš, uživajući u svakom grizu i gutljaju?

Kako bi bilo i da se okružiš divnim zvucima? To može biti neka pesma ili zvuci prirode. Možda ćeš sa terase i prozora čuti šum drveća, lišća, ptica? Ili jednostavno sve to možeš sada pustiti preko svog kompjutera.

Ideja svih ovih aktivnosti jeste da odmorimo “mozak” i bar za trenutak prekinemo začarani krug briga. Ili kada beznadežno pokušavamo da nađemo rešenje za neku situaciju. U tim trenucima dobro je zastati na trenutak, povezati se sa svojim telesnim bićem i telesnom mudrosti. Ne retko ovako male stvari mogu da nam osveže ceo sistem. Moguće je očekivati i drugačiji ugao gledanja na prethodne probleme. To nije bežanje od problema, već nežna briga prema sebi da se ne opterećujemo dodatno.

Have any Question or Comment?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.