Aleksandra Milunović Petrović

mr psiholog, telesni psihoterapeut, trener spiritualne tehnologije

Od rođenja ulazimo u razvojne tokove


Od rođenja ulazimo u razvojne tokove. Menjamo se spolja i uznutra. Tokom celog života. Više je poznato kako izgledaju zastoji i nazadovanja, a manje kako i kuda se kreću linije progresa. Kako bi izgledala ta neka idealna razvojna tačka kojoj stremimo?
Kako da znamo gde smo stigli u našem razvoju? Jasno je da poređenje sa sredinom i statistikom proseka, nije baš od pomoći. Više smeta i zbunjuje. Kako da znamo, svako ponaosob, do kojih visina možemo da stignemo? Dokle treba, ili dokle možemo da se razvijamo?
1024px-Pasture_and_Rail_FenceMožda je početan korak ispitati sebe: KO SAM JA? Nadalje, Ken Vilber nam nudi neka rešenja i objašnjenja: “kada odgovarate na pitanje ‘ko sam ja’, vi povlačite liniju razgraničenja između onoga što jeste i onoga što niste; jednostavno opisujete ono što je unutar te granice. Kriza identiteta javlja se onda kada ne možete da odlučite kako ili gde da povučete liniju”. Tačke ili mesta na kojima podvlačimo granicu, određuje naš stadujum razvoja.
– Čovek može da povuče granicu unutar svog uma ili ega, te neke delove sebe prihvata, dok druge potiskuje, odbacuje, otcepljuje ili projektuje u spoljašnji svet.
– Granicu možemo da povučemo unutar svog organizma, praveći razdor između tela i uma. Osoba se poistovećuje sa svojim egom, dok je telo, samo prevozno sredstvo.
– Granicu možemo da povučemo kod naše kože koja okružuje celokupan organizam. Sve što je unutar kože je “ja”, a sve što je izvan kože je “ne – ja”.
– Granicu možemo da povučemo između ličnog i nadličnog, između personalnog i transpersonalnog. Osoba se identifikuje sa svojim sveukupnim individualnim ličnim iskustvom, dok odbacuje kolektivno, nadinvididualno, transcendentalno sopstvo (i na još jednom nivou, odbacuje univerzalnu svest).
“Rast je preraspodela, izmeštanje granica; ponovno crtanje mape; prepoznavanje dubljih nivoa sopstva, i otuda obogaćivanja sebe”.
Priroda čiji smo mi deo je mnogo mudrija nego što mi možemo da zamislimo. Ali, ostaje nejasno, zašto i kako, pored sveg znanja i raznolikih tehnika (bilo istočnih ili zapadnih) u mnogim slučajevima, radije nazadujemo ili stagniramo?

Have any Question or Comment?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.