Aleksandra Milunović Petrović

mr psiholog, telesni psihoterapeut, trener spiritualne tehnologije

Pustiću glas iz grla…


 

Prethodne oblasti koje smo opisali (okularna i oralna oblast) zajedno sa vratom pripadaju tzv. spiritualnim energetskim centrima. Ovi delovi odnose se na naše kapacitete za mišljenje, sliku o sebi, izražavanje sebe i samostvarenje.

Vratni deo je vrlo važan relej. Preko njega mozak komunicira sa ostatkom tela, ali u suprotnom smeru on je zadužen za artikulaciju sirove energije koja dolazi iz nižih centara ili delova tela. Njime ostvarujemo vokalno izražavanje i komunikaciju. Da li možemo jasno da izrazimo svoja mišljenja i osećanja? Da li postoji “knedla” u grlu koja prigušuje našu želju da nešto kažemo, da nešto izrazimo? Zamislite šta se sve dešava u vama, naročito u vratu, kada kažete: “hteo sam da kažem…., ali sam prećutao/la”. Kako je u vratu kada “progurate” reči: “Neću, ne želim to”, kako se osećate kada u vratu ostavite neizraženo “Volim te”, “Puno mi značiš”… Šta radi vaš vrat kada osećate snažnu tremu i ne možete da izgovorite ni jednu reč!

Ovaj segment je površinski relativno mali, ali je značajna saobraćajnica između glave i ostatka tela, između razuma i osećanja. Ako postoji skladan protok informacija kroz njega i koliko toliko ujedinjeno delovanje našeg emocionalnog i intelektualnog aspekta, za očekivati je da će vrat biti opušten i fleksibilan. Ukoliko je sa bilo koje strane “prenatrpan”, nastaju tenzije.

Po shvatanjima nekih telesno orijentisanih škola, tenzija na zadnjim stranama vrata povezana je sa potisnutim strahom; tenzija na bočnim stranama sa potisnutim besom, dok prednja strana može biti vrlo angažovana u blokiranju jecanja i otežava izražavanje bola kroz plač. Vrlo je važno da vrat kao relejni centar odražava mnoge tenzije u različitim delovima tela i da samo posmatranjem vrata, bez analize ostalih segmenata, teško ćemo jasno dokučiti šta tačno tenzija vrata izražava.

Neka od novijih istraživanja veze između emocionalnih stavova i telesnih problema ističu da je vrat, kao deo tela koji “okreće” glavu i njome na neki način upravlja, zadužen i za fleksibilnost u stavovima. Ponekad će tenzija u vratu označavati i jednostranost u zastupanju nekog stava i odbijanje da se predmet rasprave sagleda sa više strana, može izražavati i tvrdoglavost.

Prema mišljenju Rajhijanskih škola, vrat i dijafragma su upareni u zajedničkom, vokalnom delovanju i u oblasti samoizražavanja i komunikacije. Oba segmenta su od izuzetne važnosti za vezu između mozga, s sjedne strane, i srca i ostatka tela, sa druge strane. Velike tenzije i problemi sa vratom i dijafragmom najpre sugerišu da ovu vrstu problema dalje treba istraživati. O ovoj značajnoj temi, posebno temi veze između ljubavi i seksualnosti, govorićemo kasnije, u tekstu o dijafragmi.

Have any Question or Comment?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.