Aleksandra Milunović Petrović

mr psiholog, telesni psihoterapeut, trener spiritualne tehnologije

U zoni nesvesnog smo …


Iceberg.svgU zoni nesvesnog smo onda i kada ne osećamo dobro pojedine delove našeg tela (ne uzimajući u obzir funkcionisanje žlezdi, bubrega nerava…, čiju aktivnost, normalno ne možemo svesno da pratimo).
Ledeni breg je bio i ostao dobra metafora igre svesnog i nesvesnog u čoveku. Oblast iznad površine mora je svesna, dok je mnogo veća ona ispod i predstavlja čovekovo nesvesno.
Deo ispod površine mora ne predstavlja samo nesvesne psihičke sadržaje, već i nedostatak naše svesnosti i osećaja za naše telo. Neke delove tela slabije osećamo od drugih. Ove oblasti predstavljaju emocionalne konflikte koji su potisnuti. Umrtvljujemo se i emocionalno i telesno, što za posledicu ima gubitak dela sebe, i tela i uma.
Na primer, ako ne možemo da osetimo napetost u svojoj vilici nismo ni svesni da tu “skladištimo” potisnute impulse za griženjem ili plakanjem. Ti konflikti deo su ledenog brega ispod površine mora.

“Tako se gradi podzemni svet u kome su odložena ona osećanja koja ego ili svesni um smatra opasnim, sramotnim i neprihvatljivim”. Lowen

Have any Question or Comment?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.