Aleksandra Milunović Petrović

mr psiholog, telesni psihoterapeut, trener spiritualne tehnologije

Iz ugla telesnog psihoterapeuta: kletve i blagoslovi (pre i posle)


brandenburg-50492_1280Klijent je na psihoterapijskoj sesiji najčešće zbog neke “kletve” života. U telesno-psihoterapijskom setingu on sedi naspram mene, leži, kreće se, diše, osluškuje svoje telo, uzemljuje se… Došao/la je zbog osećanja potištenosti. Ili ne prestaje da se ljuti. Ne uspeva da skrene misli sa nečega, plaši se signala koje neprestano stižu iz tela, ili ne može da se ostvari u ljubavnom odnosu… I zbog mnogih drugih prepreka na putu ka ispunjenom životu. Skoro svako se, na svoj način, plaši života.
Ono nešto posebno što se dešava između nas, znamo svi da je nauka, zanat i umetnost. I svako ko se bavi ljudima i životima na ovaj način razvija svoje gledište šta ljude dovodi na psihoterapiju i koja ostvarenja na ličnom planu kazuju da je vreme za rastanak.
Kada je vreme za rastanak ili telesno-psihoterapijsko “posle”? Smanjen strah od života ili…?
U jednom ličnom opisu osnivača Radixa, Čarlsa Kelija, kaže se:
“Mogao sam da dopustim sebi da vidim ogromno zadovoljstvo na bebinom licu, boju i miris crveno-belog karanfila, čak i duboku patnju psa kada njegov gazda odlazi na put. To nije bila sreća, već život na koji sam postao osetljiv. Svuda oko mene je bio život, koji je odjednom postao intenzivniji, pokretljiviji, draži. Šta je smisao života? Život je sam po sebi smisao. Njegovi blagoslovi i kletve dolaze sa otvaranjem osobe prema njemu. Blagoslovi i kletve mrtvima ne znače ništa.”

Have any Question or Comment?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.