Aleksandra Milunović Petrović

mr psiholog, telesni psihoterapeut, trener spiritualne tehnologije

Sirova i suptilna priroda čoveka


DSC00134Kao ljudska životinja umemo (doduše automatski i potpuno nesvesno) da uključimo savršene sisteme za preživljavanje: bori se, beži ili zamrzni. Kad nas neko na smrt preplaši i/ili napadne. Neko ili nešto. Čovek ili priroda. Tada naš dragoceni “ego” nestane sa pozornice i mi baratamo savršenim instinktima koje je priroda hiljadama godina nežno i precizno izgrađivala za ljudsku vrstu.
Ako ne bi imali ove instinkte, iako ih delimo sa životinjama, pitanje je šta bi ljudskog u nama još ostalo. Glupo je iskušavati ih, ako do sada nisi primetio/la da ih imaš, veruj da ih imaš i da ti neće mnogo trebati u životu da ih testiraš.
Ima još jedna vrlo fina biološka stvar u čoveku: volja za smislom, za svrhom u životu. Ali, ona je jedna izuzetno suptilna dimenzija, koja lako podleže prozaičnim pritiscima sredine i za tili čas “ispari” iz svesnog života. Pa onda upitaj sebe pošteno, koliko svesno i svrhovito živiš svoj život?
Istovremeno zadivljuje i poražava to što je do ovog otkrića došao Viktor Frankl, čovek koji je godinama živeo “instinktivan” život u bizarnoj ljudskoj tvorevini – logoru, a preživeo zahvaljujći ličnom traganju za smislom, za svrhom u svom životu .
Treba zaronuti duboko u sebe, kroz sve slojeve očekivanja, ucenjivanja, kroz lične strahove, kroz tuđe filozofije života… Sve dok ne čuješ tihi, unutrašnji, samo tvoj glas. Smisao je jedinstven i jako ličan, možeš do njega dopreti jedino sam/a. To je upravo ta najfinija stvar, ili korak kojim iskoračujemo iz carstva životinja u carstvo duhovnog, ljudskog. Samo ljudski instinkt.
U šarenilu svega i svačega oko nas, zapitaj se: šta je meni važno u mom životu? Meni lično. Šta želim da ostvarim u svom životu? Koji su moji životni ciljevi? Čemu se nadam? Za čim žudim, da li sebi dopuštam da sanjam? Kako da ispunim svoje snove, čežnju svog srca?

Have any Question or Comment?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.