Aleksandra Milunović Petrović

mr psiholog, telesni psihoterapeut, trener spiritualne tehnologije

Gde ste sve sebi “zakinuli”u ovoj godini?


Vekovima se mislilo i pisalo o dobru ili zlu u čoveku, o hedonizmu ili suzdržavanju, o čovekovoj svesti ili nesvesti… I svako od nas još ima neku svoju, manje ili više, jasno uobličenu teoriju o ljudskoj prirodi.
Čini mi se da su istine uvek čudnovato jednostavne. I jedno smo i drugo. Jedinstvena kombinacija prijatnog i neprijatnog, srećnog i nesrećnog…
well-382290_1280Uvek se zadivim kada iz osobe polako, iznad površine bola, nesreće i nezadovoljstva, izbijaju potencijali, snage i moći. Njeni jedinstveni talenti. Uvek i kod svakog. Bez izuzetka.
Problem je što se lakše “zakačimo” za neprijatne delove sebe. Lakše i jače se identifikujemo sa njima. Pridajemo im više značaja i pažnje i tako u ta stanja unosimo sve više negativnog naboja. Naišla sam na sjajno objašnjenje tog fenomena: od malena smo dobijali pažnju i pozitivno je potkrepljivana naša bol, nezadovoljstvo i neprijatnost. Slabo kome smo bili zanimljivi u stanju prijatnosti, uravnoteženosti. Ta stanja duha, duše i tela malo su primećivana. Nismo oko sebe okupljali brižne bližnje kao kada bi doživeli neku povredu, bolest ili neprijatno emocionalno stanje.
Tako i u kretanjima unazad i prepravkama i redefinicijama naših životnih priča, najdubljih ličnih misli i osećanja, prolazimo kroz slične faze… Lakše ispovedamo svoju bol, nego svoje zadovoljstvo. Brže uočimo ono što ne možemo, nego ono što možemo.
Zadivljujuće je otkriće da je bunar naših snaga i talenata dubok i skoro nepresušan. Poražavajuće je otkriće koliko malo koristimo svoje prirodne potencijale, koliko smo malo svesni svog prirodnog blaga. Ličnog, porodičnog, kolektivnog.
water-196940_1920Iskrenost prema sebi (i svetu) podrazumeva hrabro suočavanje i sa lepim i sa ružnim u nama. Da dopustimo sebi da se razvijamo.
Hajde da zakoračimo u još jednu godinu posvećeni sebi (i svetu). Budite iskreni prema sebi, uočite koje svoje divne potencijale ste zatrpali? Kako ste to uradili? Kome ste bili najverniji, sebi ili drugima? Istina je i da, guranjem pod tepih naših snaga, krpimo trošne i loše odnose, privatne i poslovne. Mnoge naše relacije i životni stil se izgrađuju na pepelu naših snaga.

Da li ste dovoljno hrabri da poželite snažno i strasno nešto lepo sebi? Da li ste spremni da ozbiljno shvatite svoje želje i preuzmete odgovornost za njih?
Svako je sam sebi najbolja vila. I svako ima svoj štapić kojim može da ispuni svoje želje.

Have any Question or Comment?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.