Aleksandra Milunović Petrović

mr psiholog, telesni psihoterapeut, trener spiritualne tehnologije

Uživaj u letnjoj ekspanziji tela


Postoji puno vođenih fantazija čiji se glavni sadržaj vezuje za opuštanje tela. Uz laganu muziku i prijatan glas voditelja ljudi dišu lagano i stvaraju mentalne slike – predstave. Sadržaj nekih veoma lepih vođenih fantazija vezuje se za godišnja doba.
beach-768991_1280Letnje teme u vođenim fantazijama, bar u telesnoj psihoterapiji, dragocene su za jačanje telesne svesnosti i, posebno, za aktiviranje iskustva telesne ekspanzije (širenja). Ovo godišnje doba na odličan način simbolizuje upravo proces otvaranja, širenja, opuštanja i spontanosti živog pulsirajućeg organizma. Leto i jaki sunčevi zraci mogu mnoge stegnute i rigidne ljude da nateraju da malo popuste svoje emocionalne ventile i propuste kroz svoj jak psihosomatski oklop iskru osećajne izražajnosti. Leti obično naš um bude manje stegnut, a onda i telo opuštenije i spontanije. Kontakti sa ljudima umeju da budu neposredniji.
Umesto da se opuštate praktikujući neku on-line vođenu fantaziju, otvorite se za mogućnost svakodnevnog jačanja telesne svesnosti i uživanja u iskustvu telesne ekspanzije; direktno iskustvo uživo!
Sve što je potrebno je da obratite pažnju na svoje telo. Pratite kako potrebe vašeg tela, sa manje kočnica, vode u akciju. Hodajte bosi po travi, zemlji, pesku. Primetite razliku. Jačajte dragoceno uzemljenje tela, duše i duha. Osetite topao vetar. Primetite kako se menja temperatura vazduha kad prelazite sa sunčanog dela u hladovinu. Posmatrajte zalaske ili izlaske sunca. Primetite bujanje prirode, plodove biljaka. Uživajte u čudu prirode. A vaše telo je deo tog prirodnog čuda koje se stalno odvija oko vas. Usporite i uživajte u najsitnijim kadrovima svog životnog letnjeg filma.

Have any Question or Comment?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.